Geen exploitant: Geen Railterminal

De Provincie Gelderland heeft geen enkele partij gevonden die de door hen beoogde Railterminal Gelderland wil exploiteren. De termijn voor de aanbesteding liep af op 31 december 2023. Gedeputeerde Witjes (VVD) wilde graag en rekte twee keer de aanbestedingstermijn op. Maar onlangs zegde ze in de Provinciale Staten toe dat niet nog een keer te doen. Het coalitieakkoord van de provinciale coalitie is glashelder. Daarin staat: Als er geen exploitant komt, dan stoppen we ermee. Op 1 januari bleek dat zover te zijn, er hebben zich geen geinteresseerde partijen gemeld voor exploitatie. De Railterminal Gelderland gaat dus niet door.

Voor Overbetuwe Overbelast reden om de vlag uit te hangen! Het plan van de provincie was immers bar slecht. Het plan leverde enorme geluidsoverlast, lichtoverlast, een nieuwe weg dwars door Buurtschap Reeth en een onveilige kruising voor fietsers op. Bovendien zou het meer dan 65 miljoen gaan kosten. Ook zouden er door de RTG nog meer vrachtwagens naar de nu al te drukke snelwegen rond Arnhem en Nijmegen getrokken worden met als gevolg nog meer files en ongezond fijnstof. In het plan was ook niet voorzien in een oplossing voor huisvesting van de arbeidsmigranten die de logistiek extra nodig zou hebben.

Al met al voldoende redenen om het plan af te blazen. Toch duwde de provinciale VVD door. Zij zijn nu ingehaald door de realiteit.

Vanaf 2007 waren er al plannen voor de Railterminal in diverse varianten en onder diverse namen. Meer dan 25 jaar werd het leefgebied er door gegijzeld. Nu ook dit laatste plan gesneuveld is vragen omwonenden de provincie om vast te leggen dat we de volgende 25 jaar met rust gelaten worden. Niet nog weer een poging, het is klaar. We zien dat graag netjes vastgelegd worden voor de lange termijn in provinciaal beleid. Regel dat! En zorg ook zo snel mogelijk dat het gebied weer zijn oorspronkelijke bestemmingsplan terug krijgt.

Overbetuwe Overbelast is enorm blij en opgelucht dat het plan nu niet doorgaat. We danken de provinciale politieke partijen die onder aanvoering van de SP steeds tegen het plan gestemd hebben. We danken de politici van de Gemeente Overbetuwe onder aanvoering van BOB en PvdA voor hun voortdurende steun en hun duidelijke communicatie, vooral in het laatste half jaar. Ook fijn was de voortdurende belangstelling van de media voor het project en het verzet er tegen. Dat hielp ons om onze stem te laten horen. Bedankt!

En we danken natuurlijk de vele vrijwiligers die zich sinds begin 2017 hebben ingezet. Eerst voor de komst van een netjes geregeld RTG en toen dit niet kon worden vastgelegd voor hun verzet tegen het RTG. Mensen, jullie waren geweldig! Wat een inzet! Bedankt.

Overbetuwe Overbelast wenst jullie een geweldig 2024. Het begin kan vast niet meer stuk!

Lees meer in de Gelderlander
Lees meer bij Omroep Gelderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *