Hoofdpijndossier Railterminal Gelderland 5 dagen op Radio1

  • Maandag 21 maart – Buurtschap Reeth in de tang door de Railterminal op 18:30 in de opname
  • Dinsdag 22 maart – Geluidsoverlast door de terminal op 18:00 in de opnamen.
    We bezochten een andere terminal om het geluid te ervaren. Luister zelf maar even maar doe wel oordopjes in!
  • Woensdag 23 maart – PvdA, Groen Links, Burgerbelangen OverBetuwe, VVD, D66, de Overbetuwse politiek is niet blij met de plannen voor de Railterminal. En al helemaal niet blij met de dovemansoren vanuit de Provincie Gelderland. Luister maar in aflevering 3 van 5Dagen in Elst, op 19:50 in de opname.
  • Donderdag 24 maart – De EURegio directeur: de Betuweroute loopt dood aan de grens met Duitsland en de Railterminal voegt daarom eigenlijk niks toe. Journalist Lex Halsema van dagblad de Gelderlander volgt het gedonder rondom de Railterminal al jaren op de voet.

    Hij verbaast zich over de onverklaarbare volhardendheid van de provincie om een terminal van 65,5 miljoen door te drukken zonder dat er enig draagvlak is. Bovendien is er geen exploitant die de terminal uit moet gaan baten. Luister naar aflevering 4 op 18:05 in deze opname.
  • Vrijdag 25 maart – In de laatste aflevering van 5Dagen in Elst op NPO Radio 1 krijgen we een cursus duiken voor gevorderden. Gedeputeerde Helga Witjes (VVD) van de Provincie Gelderland en wethouder Brigitte Faber-de Lange (CDA) duiken allebei weg voor de microfoon van het programma en willen geen commentaar geven. Een slappe vertoning want er zijn makkelijk reacties te geven die volledig los staan van de zaak bij de Raad van State.

Het maakt wel duidelijk waar we staan: Provinciale partijen willen per sé door met de Railterminal Gelderland ook al is er geen enkel draagvlak, kost het minstens 65 miljoen, wordt de leefomgeving verpest en de fietsveiligheid in gevaar gebracht. Het jaarlijkse miljoenentekort door de Betuweroute zal nog erger worden, door de tekorten voor de Railterminal Gelderland. Er is maar één echte reden voor het project: Beoogd prestige voor de provincie. Luister naar de opname van aflevering 5 vanaf 17:50.

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 maart stond het Radio1 programma 5Dagen in Elst. Elke avond tussen 20:00 en 20:30 worden onderwerpen uit Elst besproken waaronder hoofdpijndossier Railterminal Gelderland. Verslaggever Rens Turk van 5Dagen kwam naar Reeth om over de bezwaren tegen de railterminal te praten met Maarten Hermsen, Jeroen Kolkman en Koos Nijssen van Overbetuwe Overbelast.

Met Koos Nijssen hadden we het over de impact van de railterminal en de ontsluitingsweg op bewoners van Reeth. Door de railterminal worden worden 3 woningen in Reeth afgebroken. En we houden ons hart vast voor de toekomst, als de provincie in Reeth mogelijk meer logistieke bedrijven wil toelaten. Logistieke bedrijven recht tegen de terminal aan lijkt volgens andere terminalondernemers een voorwaarde voor succes. We spraken ook over de idiote kosten van minimaal 65,5 miljoen en over de beroerde verkeersveiligheid voor fietsers die het terminalverkeer niet kunnen ontwijken.

Maarten Hermsen uit Eimeren is een van de bewoners die straks op 150 meter van de terminal woont. We gingen naar een andere terminal om te ervaren hoeveel geluid er eigenlijk gemaakt wordt. Luister naar het programma om het ook zelf te horen. Als je Maarten en de verslaggever dan tenminste kan verstaan. Het stapelen van de containers is oorverdovend en ook de reach stacker zelf, die de containers oppakt en stapelt, is bepaald niet geruisloos.

Overbetuwe Overbelast en de Gemeente Overbetuwe hebben een rechtszaak bij de Raad van State aangespannen tegen de Provincie Gelderland. Wij vinden dat de gemeente de samenwerkings-overeenkomst met de provincie moet opzeggen en dat de provincie de plannen voor de Railterminal definitief moet stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
Share