Voor prestigeproject RTG moeten zelfs deskundigen wijken

Bijgewerkt op 25-2-2022 met links naar meer artikelen van de Gelderlander, Omroep Gelderland en Provincie Gelderland

Milieudeskundige Cor Coenrady uit Elst maakte in opdracht van gemeenteraadspartij Burgerbelangen OverBetuwe een rapport over de verontreiniging bij de stortplaats in Reeth. Hij gaf daarin aan dat de Provincie Gelderland de wet niet na komt bij de ontwikkeling van de ontsluitingsweg voor de Railterminal Gelderland. De weg gaat vlak langs of mogelijk zelfs over de stort lopen, maar er wordt geen bodemonderzoek gedaan. De provincie is woest, wil het niet horen en verbreekt de werkrelatie met Coenrady.

Dat is hoe onze provincie omgaat met onafhankelijk onderzoek dat ze niet past. En met de belangen van bezorgde omwonenden. Het eigen prestigeproject Railterminal Gelderland waar buiten het provinciebestuur echt niemand op zit te wachten moet en zal doorgang vinden. En een onafhankelijk deskundigenadvies zit dat in de weg.

De provincie is kwaad dat het rapport van Coenrady mee weegt in het beroep van Overbetuwe Overbelast bij de Raad van State. Coenrady wordt als een kleine jongen weggestuurd door een mokkende provincie die zelf zijn werk niet heeft gedaan. In 2017 drong de klankbordgroep Knoop38 al aan op onderzoek naar de stort maar de provincie wil er niet van weten. Gedeputeerde van der Wal, nu VVD-minister van natuur en stikstof, vond verder onderzoek niet nodig.

Overbetuwe Overbelast vindt dat de Gemeenteraad Overbetuwe dit niet over haar kant mag laten gaan. Het is hoog tijd eindelijk de samenwerkingsovereenkomst met de provincie op te zeggen. De Gemeente Overbetuwe gaat al naar de Raad van State om het plan aan te vechten. Na het intimiderende gedrag van de provincie tegen Coenrady weet de gemeente ook wat haar zelf staat te wachten als ze niet naar de pijpen van de provincie danst. Stop de samenwerking en stop de Railterminal Gelderland!

Lees hieronder wat dagblad de Gelderlander, Omroep Gelderland en de Provincie Gelderland schrijven over deze zaak, die niet alleen stinkt rondom de Railterminal Gelderland, maar ook om bij de asfaltfabriek in Nijmegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
LinkedIn
Share