Einde Railterminal Gelderland

Op 31 januari 2024 trokken de statenleden van de Provincie Gelderland de stekker uit het project Railterminal Gelderland. De railterminal is definitief van de baan!

De voorwaarden voor het project in het coalitieakkoord waren helder: Het project mocht niet duurder worden en er moest een exploitant zijn voordat de bouw zou starten. Bovendien mocht de aanbesteding niet verlengd worden.

Alle drie die voorwaarden werden niet gehaald. Er was geen exploitant die wilde inschrijven. Het consortium dat in beeld was wilde wachten op Europese subsidie van 10 miljoen, maar daarmee zou de aanbestedingstermijn overschreden worden. Of de provincie moest gaan voorfinancieren, maar het project mocht niet duurder worden. Stoppen was dus de enige mogelijkheid realiseerde ook de statenleden zich.

Overbetuwe Overbelast sprak nog in bij de vergadering met deze tekst. Er was ook inspraak van Luca Consoli van CDA Overbetuwe die namens de hele raad aandrong op stoppen. Wethouder Wijnte Hol van Overbetuwe drong aan om het budget voor aanpak van Knoop38 te handhaven, omdat dat voor het grootste deel niet gekoppeld is aan het RTG-plan. Cor Coenrady hamerde nog eens op de te laag ingeschatte kosten in het project voor de brandblusinstallatie. Maar het was allemaal niet meer nodig. De voorwaarden voor het project waren niet gehaald en de stekker is er uit.

Overbetuwe Overbelast gaat nog een klein beetje nazorg doen: Het PIP moet voor het einde van deze statenperiode van tafel. Om te voorkomen dat een volgende coalitie de hele boel opnieuw gaat optuigen. Na vier pogingen (MTC – CUP – ROP – RTG) is het genoeg geweest.

Het doel van Overbetuwe Overbelast is bereikt. Er komt geen Railterminal Gelderland. Overbetuwe Overbelast gaat zichzelf daarom opheffen. Op 22 maart van 20:00 tot 22:00 volgt een borrel om de boel af te sluiten. Deelnemers in Overbetuwe Overbelast zijn van harte uitgenodigd, net als Gedeputeerden en Statenleden van de provincie en B&W met gemeenteraadsleden van Overbetuwe en de pers. Details over locatie van de borrel en aanmelden voor deelname volgen binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
Share