Inspraak bij coalitievorming Gelderland

Overbetuwe Overbelast heeft de Provinciale Staten toegesproken in een bijeenkomst ter voorbereiding op de coalitievorming. De beoogde partijen, maar ook de overige Statenleden waren daarbij aanwezig. Rob Schleper uit Reeth sprak namens Overbetuwe Overbelast in over de Railterminal Gelderland.

Politiek is de komst van de Railterminal Gelderland na de recente verkiezingen geen gelopen race meer. Met name de grote winst en het standpunt van de BBB zorgen voor de verwachting dat het plan wordt afgeblazen. Want naast de verdere verslechtering van het leefklimaat en de verkeersveiligheid in het gebied wordt de railterminal ook nog eens enorm duur. De begroting staat sinds november 2020 op 65,5 miljoen. Er werd toen al aangegeven dat de begroting sowieso zou stijgen om dat de koste voor ProRail in dat bedrag al enkele jaren oud was en geupdate moest worden. Met de hogere begroting voor ProRail en enorm toegenomen bouwkosten kan de begroting zo maar naar 80 tot 100 miljoen stijgen.

Van die 65,5 miljoen zijn tot nu toe alleen voorbereidingskosten betaald, enkele miljoenen. Het grote uitgeven van het geld begint pas als de schop de grond in gaat. En moet je dat nog wel willen? 100 miljoen uitgeven terwijl je moet bezuinigen op bijvoorbeeld Openbaar vervoer en het verenfonds, voorzieningen waar Gelderlanders echt iets aan hebben. En terwijl je extra kosten moet maken voor bv woningbouw en energietransitie. Overbetuwe Overbelast vindt van niet. Wij roepen de politiek op: Stop direct met het plan voor de Railterminal Gelderland. Of onderzoek anders voor het grote uitgeven van geld begint wat het plan werkelijk gaat kosten en besluit daarna pas of je doorgaat. Want als je nu begint met bouwen en uitgeven en de eerste 20 miljoen zit er in, dan wil niemand meer stoppen. Stoppen of stilleggen tot na helderheid over het budget moet nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
Share