Provincie wil starten met aanleg grondwal railterminal zonder stikstofvergunning

De Provincie Gelderland probeert onder de uitspraak van de Raad van State in de voorlopige voorziening van de Railterminal uit te draaien. Ze wil starten met de aanleg van de grondwal terwijl de Raad van State precies heeft vastgelegd welke voorbereidende werkzaamheden wel en niet mogen. Aanleg van de grondwal is niet toegestaan.

Locatie van de kleidepots

Tussen de A15 en de Betuweroute wordt Zonnepark Overbetuwe aangelegd. Een prima ontwikkeling. Maar op de locatie liggen een aantal grote kleidepots, bij elkaar 80.000 m3. Lokaal bekend als de ‘schapenheuvels’ bij knooppunt Valburg. Het zonnepark moet deze klei kwijt voordat de panelen geplaatst kunnen worden.

Indien de beoogde Railterminal Gelderland door de Raad van State wordt goedgekeurd moet er langs de ontsluitingsweg van de Railterminal een grondwal komen. Zonnepark en Provincie dachten: 1+1=2. Laten we die kleibulten maar vast in Reeth dumpen, dan is de halve geluidswal vast klaar. De gemeente Overbetuwe werkt zoals gewoonlijk schaapmak mee en stelde daarom deze rapportage voor de omgevingsvergunning op.

Wanneer 80.000 m3 compacte klei vervoerd moet worden en dus los gegraven wordt dan wordt het volume ongeveer anderhalf keer zo groot, dus 120.000 m3. In een vrachtwagen past 20 m3. Er moeten dus 6000 vrachtwagens heen en weer rijden om deze grond te verplaatsen. En er moet met shovels of graafmachines natuurlijk heel veel gegraven worden bij ophalen maar ook bij weer neerleggen van al die grond. De stikstofuitstoot die hiermee gepaard gaat behoort gecompenseerd te worden. Door deze uitstoot echter aan het zonnepark toe te schrijven probeert de provincie haar stikstofprobleem bij de railterminal te verkleinen.

Toen wij met Christianne van der Wal als gedeputeerde van Gelderland spraken over de railterminal uitten wij zorgen: Als de railterminal er eenmaal is dan volgen daarna de logistieke bedrijven, tussen de Betuweroute en de Betuwelijn, Reeth wordt een industrieterrein. Ze sprak dat resoluut tegen, want dat stond niet in dit plan. Maar nu wordt er ineens andersom geredeneerd. Er wordt gedaan alsof het verplaatsen van de kleibulten alleen naar Reeth kan omdat daar het RTG komt, maar dat is natuurlijk niet zo. Die grond kan overal heen, de zaken zijn niet gekoppeld.

Het werkelijke doel van de provincie is om, om de uitspraak van de Raad van State heen, gewoon te beginnen met de aanleg van het RTG. En om de uitstoot van stikstof naar een andere partij te verplaatsen. Schandalig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
Share