Voorlopige voorziening afgewezen

Op 7 december deed de Raad van State uitspraak in ons verzoek om een ‘voorlopige voorziening’ tegen de railterminal Gelderland. Daarmee was het de bedoeling alle voorbereidende werkzaamheden voor de railterminal te blokkeren. Helaas heeft de rechter geoordeeld dat dat niet nodig is. De provincie mag haar voorbereidende werkzaamheden voortzetten. Wij vinden dat jammer.

Toch zit er ook een positieve kant aan de uitspraak. De provincie heeft precies vermeld welke voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Die werkzaamheden zijn ook benoemd in het vonnis. Dat betekent dat de provincie de voorbereidende werkzaamheden later niet kan oprekken, en steeds meer kan gaan doen. Eerst zal de Raad van State zich moeten uitspreken in de ‘bodemzaak’, het eigenlijke proces waarin het PIP wordt beoordeeld. Ook vroegen wij de Raad van State om de gerechtelijke deskundigen van STAB in te schakelen. Zij kunnen de RvS de onderzoeksrapporten over het RTG die de provincie heeft opgeleverd beoordelen op juistheid en daarover een advies geven. Die toets maakt het speelveld tussen provincie en omwonenden gelijker, want voor het advies van STAB hoeven wij niet te betalen, dat doet de staat.

Wij vinden het jammer dat de voorbereidingen niet zijn stil gelegd. We zijn nog steeds van mening dat het RTG een onzinnig project is. Het zorgt regionaal en nationaal voor meer uitstoot, hoewel het effect op uitstoot internationaal gunstig is. Het project is met inmiddels 65,5 miljoen op de teller VEEL te duur. Bovendien is de railterminal bedoeld om de logistiek te versterken. Een sector die juist zou moeten krimpen omdat die te vervuilend is en er bovendien geen arbeidskrachten voor beschikbaar zijn. Het project genereert misschien economische groei, maar de lasten liggen in onze regio en de baten lopen naar de grote investeerders.

Dat de verkeersafwikkeling rond het RTG ook nog steeds niet beter wordt opgelost is nog een grote zorg. Het plan maakt de schoolroute tussen Elst, Valburg en Nijmegen erg gevaarlijk en zou alleen al daarom moeten worden gestopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
LinkedIn
Share