25 november: Rechtzaak voorlopige voorziening bij Raad van State

Op donderdag 25 november dient bij de voorzieningenrechter van de Raad van State de zaak voor een voorlopige voorziening tegen de Railterminal Gelderland.

De Provincie wil starten met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Railterminal Gelderland. Overbetuwe Overbelast wil dat niet. Wij verwachten dat de provincie het begrip ‘voorbereidende werkzaamheden’ zal oprekken en daarmee feitelijk al begint met de aanleg voordat de Raad van State over het inpassingsplan heeft geoordeeld.

Dat is goed gebruik bij de provincie. Kijk je bijvoorbeeld naar de ‘voorbereidende werkzaamheden’ voor de aanleg van de A15 dan lijkt het wel of er alleen nog geasfalteerd hoeft te worden. Dit wordt gebruikt om later te zeggen: Ja, we zijn nu al zo ver dat het kapitaalvernietiging is om het plan niet af te maken.

Voorbereidende werkzaamheden A15
uit de Gelderlander

De Voorbereidende werkzaamheden zullen er toe leiden dat de provincie start met het uitgeven van het idioot hoge budget voor de Railterminal Gelderland en die uitgaven zijn niet terig te draaien. Daarom is er spoed bij het voorkomen van die werkzaamheden.

De werkzaamheden zullen ook leiden tot verstoring van hazen en konijnen in het gebied. De milieueffect rapportage van de provincie geeft aan dat deze soorten voorkomen im het gebied, zoals ook is te zien op waarneming.nl. Maar de provincie gaat er aan voorbij dat haas en konijn sinds vorig jaar op de rode lijst staan. Wij willen geen verdere achteruitgang van deze soorten en dus al helemaal geen aanleg van een railterminal in dit gebied. De werkzaamheden kunnen daarom niet starten.

In het gebied ligt een oude stortplaats. Het is niet duidelijk hoe groot deze precies is. Wel is duidelijk dat er sterk vervuilende chemische stoffen in het water zitten zoals koolwaterstoffen en zware metalen. Er komen mogelijk al tijdens de voorbereidende werkzaamheden nieuwe sloten, die het water dat in verbinding staat met de stort verder het gebied in laten stromen. Om onherstelbare schade door waterverontreiniging te voorkomen mogen deze werkzaamheden wat ons betreft niet starten.

Dagblad de Gelderlander schreef afgelopen week dit artikel over de rechtzaak.

Gemeenteraadspartij Burgerbelangen Overbetuwe (BOB) heeft de wethouder inmiddels om opheldering gevraagd over de voorbereidende werkzaamheden en dringt ook aan op onderzoek naar de oude vuilstort. Lees er over in dit artikel uit de Gelderlander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
LinkedIn
Share