Provincie liegt en kiest voor grove budgetoverschrijding

Op 11 november 2020 werd de Gelderse begroting 2021 behandeld in de Provinciale Staten. In de begroting was een extra bedrag opgenomen van 20,5 miljoen voor de Railterminal Gelderland. Het totale budget komt daarmee op 65,5 miljoen. dat is ruim 50% meer dan het eerder afgesproken maximum van 60,5 miljoen (43 miljoen plus 40%) CDA en VVD hebben een nieuwe vorm van wiskunde bedacht, een alternatieve waarheid, waarmee zij glashard beweren dat het bedrag binnen de oorspronkelijke bandbreedte blijft. Onwaar, bedrog, gelogen. Hun doel heiligt blijkbaar alle middelen.

Onder aanvoering van de SP en samen met de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie werd dit amendement ingediend om een nieuwe economische afweging te maken en tot die tijd het bedrag niet toe te kennen maar te reserveren.

Het amendement werd door de andere partijen weggestemd. In de aanloop naar de vergadering belde Overbetuwe Overbelast met diverse statenfracties. Enkele andere partijen hadden nog wel bezwaren en twijfels bij de begroting maar stemden uiteindelijk niet mee met het amendement.

De kosten voor de Railterminal zullen nog veel verder oplopen. Er komt nog een offerte van Prorail die hoger zal zijn dan de huidige schatting binnen de 65 miljoen. En zodra het werk gestart wordt zal blijken dat de belofte van CDA, PvdA en andere partijen dat het ‘ nu echt niet meer duurder mag worden’ blijken niets waard te zijn. Met de schop in de grond gaat de geldbuidel net zo er open als nodig om de terminal te realiseren. Bij Valburg gaat uiteindelijk 75 tot 100 miljoen in de grond, zonder exploitant, en met geen enkele garantie op lading. De provincie gooit enorm veel geld weg zonder enig zicht op nut, nog afgezien van alle andere problemen die de railterminal zal veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
Share