Raad Overbetuwe: Wij ook 52%!

Op 3 november vergaderde de Gemeenteraad van Overbetuwe. De begroting voor 2021 stond op het programma. Burgerbelangen Overbetuwe (BOB) diende samen met PvdA, D66 en GroenLinks deze motie in. In de motie vroegen zij het college van B&W om de Provincie Gelderland te verzoeken het omgevingsfonds voor de beoogde Railterminal Gelderland te ‘indexeren’. De motie werd unaniem aangenomen, dus wethouder Faber moet aan de bak.

Ard op de Weegh van
Burgerbelangen Overbetuwe

De Provincie wil het budget voor de railterminal met 52% verhogen, van 43 naar 65,5 miljoen euro. Aan de gemeente werd eerder 4,5 miljoen euro toegezegd, om daarmee maatregelen te nemen die de overlast van de railterminal te verzachten, zoals verlenging van de grondwal.

De redenering in de motie was logisch en eenvoudig: Als de provincie 52% meer nodig heeft wegens zogenaamde ‘indexatie’ van de aanlegkosten, dan zal de gemeente ook 52% meer nodig hebben om de overlast van de terminal te verzachten. Ook kosten voor aanleg van extra delen van de grondwal, of voor andere maatregelen uit de omgevingsvisie zullen immers 52% stijgen….

De motie werd door alle partijen unaniem ondersteund: De gemeenteraad wil in plaats van 4,5 miljoen nu 6,8 miljoen om de onnodige en peperdure railterminal, mocht die er sowieso al komen, beter in te passen. De provincie zal in de eigen begroting die op 11 november wordt besproken dus nog 2,3 miljoen extra in moeten plannen om de gemeenteraad van Overbetuwe tegemoet te komen.

Eens kijken hoe de provincie reageert. Zijn ze consequent en trekken ze de portemonnee nog dieper? Of financieren ze alleen het belang van hun prestigeproject en moeten omwonenden het maar doen met wat eerder is toegezegd. En als die 2,3 miljoen extra er moet komen, vinden CDA Gelderland en PvdA Gelderland dan nog steeds dat die kosten er ook maar bij moeten kunnen? Of gaan ze zich houden aan hun uitspraak van 28 oktober: “De railterminal mag nu echt niks extra meer gaan kosten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *